Koti ] Kangasniemi - museo ] Leineperin pienoisruukki ] Sepän asunto Sacklén ] Höyrykone vuodelta 1888 ] Esinemuseo ja savupirtti ] Taattolan ulkomuseoalue ] Äijän Mylly ] Tapahtumat 2024 ] Palvelut ] Kullaan Kulmien Kyläpelimannit ]
Tuotteistetut matkailutuotteet ] Kuvagalleria ]

 
Kangasniemi-museo

Kiinnostaako Meksikon olympialaisten 1968 kultamitali?
Kulta-Kallen kokoelmat odottavat Sinua!

Jos kuva ei näy, päivitä sivu


Kaarlo Kangasniemi - sepän pojasta olympiavoittajaksi

Meillä suomalaisilla on paljonkin ylpeyden aiheita. Mutta ehkä yksi niistä on sellainen, joka näkyy kauas muuhun maailmaan asti. Hän on urheilija, jonka kunniaksi ei ole pystytetty aukioita eikä patsaita, mutta joka silti säilyy meidän suomalaisessa muistissamme vuosikymmeniä Suomen ensimmäisenä painonnoston olympiavoittajana. Hänet tunnetaan sekä Kaarlo Kangasniemenä että Kulta-Kallena.

Kullaan Leineperin kylässä syntyi Juho ja Alma Kangasniemelle yhdeksäs lapsi helmikuun neljäntenä päivänä vuonna 1941. Poika sai nimekseen Kaarlo Olavi. Kuusi ensimmäistä lasta kastettiin L-alkuisilla nimillä ja Kaarlo oli kolmas K-sarjasta, joka sai myöhemmin jatkoa vielä kahdella nimellä.

Juho Kangasniemi oli Leineperin ruukin kyläseppä ja perheen pojat saivat jo varhain olla pajalla auttamassa isäänsä. Voimathan siinä kasvoivat. Niin Kaarlo kuin muutkin veljekset kasvoivat vahvoiksi miehiksi, josta ehkä parhaana todisteena onkin se, että pojista viisi nosteli painoja enemmän tai vähemmän vakavissaan.

Kaarlo oli tavallinen kolttosia tekevä lapsi, jolle jo kouluiässä oli selvää, että hänestä tulee urheilija. Lisäksi Kaarlo tuntui rakastavan jo pikkupoikana ennätyksiä, sillä ereään ennätyksistään hän teki rikkomalla salaa Leineperin viljamakasiinista 46 ikkunaruutua. Helsingin olympialaisia radiosta kuunnellessaan tämä yksitoistavuotias vannoi joskus itsekin olevansa olympiavoittaja.

Kaarlo liittyi Porin Pyrintöön ja ensimmäiseen kilpailuunsa hän osallistui seuran jäsenten välisessä ottelussa seitsemäntoista ikäisenä ja näin alkoi tie maailman huipulle. Vuosien varrella niin tekniikka, voima, kuin mieskin varttuivat ja tulevaisuus toi tullessaan sekä olympialaisia että maailmanmestaruuskilpailujakin.

Vuonna 1968 Meksikossa järjestettiin olympialaiset, jonne Kaarlo Kangasniemikin pääsi. Ja voidaan sanoa, että loppu onkin historiaa. Kaarlo voitti painonnoston olympiakultaa aikana jona Neuvostoliitto tuntui viljelevän vahvoja nostajia. Olympialaisista alkoi niin "Kulta-Kalle- buumi" kuin voittoisa urakin.

Vuonna 1988 Kaarlo Kangasniemi lahjoitti palkintonsa toivoen, että ne olisivat esillä hänen syntymäkodissaan Leineperissä. Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen aikaansaama ja ylläpitämä Kangasniemi-museo onkin Suomen kahdeksas urheilumuseo. Siellä käy vuosittain kymmeniä tuhansia vierailijoita ympäri maailmaa ihastelemassa ja ihmettelemässä paikan vanhanaikaista idylliä. Pienessä kahden huoneen ja keittiön mökissä asuivat Kangasniemen vanhemmat ja yksitoista lasta. Esillä ovat alkuperäiset huonekalut ja sisustus.

Kangasniemi-museo on avoinna
sopimuksen mukaan

Tiedustelut:

Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry
Puhelin (02) 5591 551
Sähköposti: kullaan.kotiseutuyhdistys@gmail.com